Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Trektellingen

Trektellingen

 

Behalve een belangrijk broed- en overwinteringsgebied, is de Biesbosch ook van grote betekenis voor trekvogels. Op hun reis naar het zuiden of noorden trekken jaarlijks naar schatting meer dan een miljoen vogels over de Biesbosch.

Tijdens de trek worden vaak landschapsstructuren zoals rivieren gevolgd want daar vindt de meeste stuwing plaats.

In de trektijd verblijven honderdduizenden vogels voor kortere of langere tijd in de Biesbosch. Soms alleen om er te overnachten of om een paar uurtjes te rusten en bij te tanken, maar soms ook om enkele dagen of zelfs weken te blijven pleisteren, zoals visarenden dat regelmatig doen. De meest trekvogels vliegen echter in grote haast voorbij.

 

Trektellers

 

Grote vlucht

Het tellen van overvliegende trekvogels heeft in ons land de laatste jaren een grote vlucht genomen. Overal in Nederland zijn trektelposten ingericht en wordt de vogeltrek enthousiast gevolgd.

In de Biesbosch worden trekvogels al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw geteld, maar dat gebeurde aanvankelijk slechts incidenteel. Sinds 2003 worden trekvogels op de trektelpost Dordtse Biesbosch jaarrond gevolgd.

Deze trektelpost is niet steeds op dezelfde locatie gesitueerd geweest, maar momenteel is de telpost op het Zuidplaatje langs de Nieuwe Merwede gevestigd.

Deze locatie geeft goed zicht op langstrekkende vogels, die men daar al van verre aan kan zien komen. Voor een telpost in het binnenland, waar maar geringe stuwing optreedt, is telpost de Dordtse Biesbosch een uitstekende locatie met een gevarieerd aanbod aan vogels. Er worden steeds nieuwe records gebroken, zowel wat aantal soorten, tijdstippen als absolute aantallen betreft.

Trekvogels tellen is een leuke bezigheid en werkt verslavend, bovendien levert het belangrijke data op.

Wie geïnteresseerd is in deze activiteit kan zich aanmelden bij de Vogelwerkgroep Biesbosch, email:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

2012.
By: Joomla Free Templates