Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Broedvogels

BMP Broedvogelmonitoring in de Biesbosch

s' Ochtends voor dag en dauw je bed uit. De wereld om je heen is nog stil en dan langzaam begint de natuur te ontwaken. Je staat te wachten op de grens van wilgengriend en rietgors. Een Roodborstje begint te zingen, de Zanglijster valt hem bij, de Merel, een Winterkoning en dan ook de rietzangers. De zon komt al snel op en schijnt laag door de wilgen. Langzaam loop je verder, ondertussen alle vogels om je heen noterend. Ze lijken nauwelijks oog voor je te hebben. Ze hebben belangrijkere zaken aan hun hoofd. Er moet voor nageslacht gezorgd worden! In de verte klinkt een Koekoek en als je geluk hebt klinkt het prachtige ‘dudeljoo’ van de Wielewaal boven je hoofd. Dat is broedvogelmonitoring in de Biesbosch.

Gat van Den Hardenhoek

 

Bijna dertig jaar

Sinds 1984 worden er jaarlijks, of om het jaar, gebieden in de Biesbosch op broedvogels geteld. Door dit steeds in dezelfde gebieden te doen en op dezelfde gestandaardiseerde manier, ontstaan er trends die iets zeggen over de vooruitgang of achteruitgang van de broedvogels in de Biesbosch. En dat kan weer wat zeggen over de kwaliteit of de samenstelling van de natuur in de Biesbosch. De Vogelwerkgroep Biesbosch voert deze tellingen, die voornamelijk gebaseerd zijn op het herkennen en in kaart brengen van territoriumzang, uit voor Sovon en Staatsbosbeheer. Deze zogeheten BMP-tellingen worden in heel Nederland uitgevoerd wat een beeld oplevert van de broedvogels van Nederland. Daarnaast zijn de gegevens belangrijk voor beleidsmakers, beheerders en natuurbeschermers bijvoorbeeld bij de vaststelling van belangrijke gebieden voor het Europese netwerk van de meest waardevolle natuurgebieden van Europa, het Natura 2000-netwerk, waar de Biesbosch ook onderdeel van is.

Telgebieden
Momenteel worden er in de Dordtse Biesbosch 3 vaste gebieden geteld, in de Sliedrechtse Biesbosch eveneens 3 en in de Brabantse Biesbosch 5. Ook bij deze tellingen kunnen wij alle hulp gebruiken. Zowel ervaren tellers als beginnende vogelaars, die zich in vogelgeluiden willen verdiepen, zijn welkom. Als beginnende teller kan men altijd mee met een ervaren teller. Dit is nog steeds de beste manier om vogelgeluiden onder de knie te krijgen. De tellingen vinden plaats gedurende het broedseizoen van maart tot en met juli. Wil je meedoen, neem dan contact op met de broedvogelcoordinator  van de Vogelwerkgroep Biesbosch via de mail.

Broedvogelcursus
Daarnaast geeft de Vogelwerkgroep Biesbosch, bij voldoende animo, om de paar jaar een cursus broedvogeltellen voor wie er nog beter in wil worden en zelfstandig voor ons in de Biesbosch wil gaan tellen. De laatste cursus is in januari 2013 gestart.

BMPC cursus

Naast het tellen van alle soorten in een vast telgebied worden er ook zogeheten BMP Z -tellingen gedaan. Dit zijn broedvogeltellingen van alleen enkele schaarse of belangrijke soorten in een groot telgebied. Ons werkgebied kent 4 van deze gebieden: de gehele stad Dordrecht, de polders van het Eiland van Dordrecht, de gehele Dordtse Biesbosch en de gehele Brabantse Biesbosch. Alle gebieden worden jaarlijks geteld, met uitzondering van de Brabantse Biesbosch, die om het jaar geteld wordt.

Tevens worden alle kolonievogels in ons werkgebied jaarlijks geïnventariseerd. Zie voor meer info Kolonievogels.

Roodborsttapuit

2012.
By: Joomla Free Templates