Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Atlasproject

Atlasproject

Op 1 december 2012 is Sovon Vogelonderzoek Nederland gestart met het Vogelatlasproject 2012-2015. Het doel is om de verspreiding, dichtheden en populatiegroottes  van de Nederlandse broedvogels en de overwinteraars in kaart te brengen. En om deze nieuwe gegevens te vergelijken met de vorige atlassen. De meest recente broedvogelatlas was namelijk in de periode 1998-2000, en daarvoor in 1973-1977. Voor wintergasten is de laatste atlas zelfs alweer 30 jaar geleden (1978-1982). Ook aan deze atlassen heeft de Vogelwerkgroep al deelgenomen! Zie www.vogelatlas.nl voor meer informatie over het project in Nederland.

Tellingen in de Biesbosch

Uiteraard doet de Vogelwerkgroep Biesbosch ook mee met dit atlasproject. Inmiddels kunnen wij trots melden dat alle atlasblokken in ons werkgebied geteld worden, waarvan een groot deel in 2012-2013. De eerste opmerkelijke (maar niet onverwachte) zaken vallen al op. Zo is de Grote zilverreiger veel talrijker dat tijdens de vorige atlas. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de Cetti's zanger. De Bonte kraai is tegenwoordig een zeldzaamheid, terwijl die 30 jaar geleden nog een vrij algemene wintergast was. Gaandeweg het project zullen meer en meer van dit soort interessante verschuivingen in de vogelpopulatie van de Biesbosch duidelijk worden.

Ondanks dat alle atlasblokken al geteld worden, kunt u er nog steeds aan mee helpen.

Neem daarvoor contact op met de vogelatlasco√∂rdinator van de vogelwerkgroep via email  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Elk atlasblok bestaat uit een gouden gris van 8 kilometerhokken die uitvoerig geteld worden. Hoeveel Cetti's zanger zullen er in de nieuwe atlas komen?

 foto: Peter Verhelst

 

2012.
By: Joomla Free Templates