Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
BMP Broedvogelcursus 2013
BMP Broedvogelcursus Biesboschvogels 2013


Om de paar jaar organiseert de VWG een BMP broedvogelcursus, gericht op het opleiden van nieuwe zelfstandige BMP broedvogeltellers voor ons werkgebied. In deze cursus komt zowel de theorie achter de BMP-methode van Sovon aan bod, alsook herkenning op zicht en vooral geluid van typische Biesboschvogels. 

Wij hopen hiermee nieuwe broedvogeltellers voor de Biesbosch te krijgen zodat de continuïteit en kwaliteit van de broedvogeltellingen gehandhaafd blijven. Hierdoor wordt de unieke reeks van 30 jaar broedvogeltellingen in de Biesbosch voortgezet!

Begin 2013 is in samenwerking met Sovon, Staatsbosbeheer, Natuur en Vogelwacht Biesbosch en VWG Biesbosch gestart met de meest recente cursus. Vele mensen hadden zich aangemeld, helaas was het aantal plaatsen beperkt. 23 mensen hebben mee kunnen doen aan de cursus.

Er zijn 6 theorieavonden geweest, waarvan hieronder de (belangrijkste) presentaties te vinden zijn. Na de theorie lopen de aspiranttellers minimaal één broedseizoen mee met een ervaren Biesboschteller zodat de fijne kneepjes van het vak geleerd kunnen worden.

Cursusavond 1: Startavond (Sander Terlouw) en introductie in de Biesbosch door Theo Muusse, boswachter monitoring Biesbosch.

Cursusavond 2: De BMP-methode, wat houdt deze in? Door Jan-Willem Vergeer (Sovon)

Cursusavond 3: Autoclustering, veldgegevens digitaal invoeren door Jan-Willem Vergeer (Sovon)

Cursusavond 4: Herkenning van Biesboschvogels. Vogels van open water, moeras en riet door Sander Terlouw

Cursusavond 5: Herkenning van Biesboschvogels. Vogels van moerasbos door Sander Terlouw

Cursusavond 6: Examen, evaluatie en planning veldwerk

 

De cursisten hebben allemaal een CD gehad waar veel geluiden van de besproken vogels op staan. Op de website van Sovon is met de internetmodule ‘Thuis in het veld’ ook vogelzang te oefenen. Soorten die wel besproken zijn, maar niet op de CD of in deze module te vinden zijn, kunnen vaak ook op waarneming.nl gevonden worden.

Lijst van besproken Biesboschsoorten in deze cursus.

2012.
By: Joomla Free Templates