Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
De mast in

Archief

Geschreven door Ronald

Met een slechtvalkenkast de mast in!

Zoals bekend broeden er de laatste jaren weer slechtvalken in en om de Biesbosch.

Slechtvalk in hoogspanningsmast

Op de Amercentrale en in een hoogspanningsmast in de Zuiderklip bevinden zich min of meer vaste broedplaatsen. Ook op de Moerdijkspoorbrug en in de elektriciteitsmasten bij Baanhoek en in de Sliedrechtse Biesbosch hebben recent slechtvalken gebroed. De voorkeur om zo’n hoge post uit te kiezen heeft echter nogal eens tot mislukte broedgevallen geleid. Onderkoelde nestjongen ten gevolge van langdurige regens en vroegtijdig uit het “nest” vallen zijn bekende oorzaken. Omdat slechtvalken niet zelf een nest bouwen en de eieren zomaar op een kaal platform of rooster  kunnen leggen, zijn de risico’s van mislukken groot. Een speciale nestkast voor slechtvalken reduceert de kans op mislukken, maar hoe krijg je zo’n kast zo hoog mogelijk in een hoogspanningsmast? Dankzij veel onderhandelen en lobbyen is het onlangs  gelukt zo’n kast in een 90 meter hoge elektriciteitsmast bij de ruïne van Huis Te Merwede te krijgen.

Slechtvalkenkast

Dankzij deze nestkast is er een veilige broedgelegenheid gecreëerd voor slechtvalken in het werkgebied van de Vogelwerkgroep Biesbosch. Aan de leden van de werkgroep de oproep om vanaf nu de mast en omgeving van Huis Te Merwede nauwlettend in de gaten te houden. Want het is natuurlijk pas echt een succes als er een paartje Slechtvalken gebruik gaat maken van deze torenhoge woning met vrij uitzicht over Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en de Biesbosch!

Het plaatsen van de nestkast is een initiatief van de gemeente Dordrecht en ecologisch adviesbureau NWC en is in samenwerking met Tennet en de Natuur- en Vogelwacht Biesbosch gerealiseerd.

Nestkast

 

Nestkast plaatsen in hoogspanningsmast

Plaatsen nestkast

 

2012.
By: Joomla Free Templates