Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Zeearenden nog steeds aanwezig

Archief

Geschreven door Ronald

Zeearenden nog steeds aanwezig

Nu voor de Zeearend binnenkort het broedseizoen gaat beginnen (vaak al in januari), is het hoopgevend dat er nog steeds twee paartjes van deze toppredatoren in de Biesbosch aanwezig zijn. Naast het broedpaar uit de Brabantse Biesbosch bevindt er zich al maanden een tweede volwassen paar aan de Hollandse kant, in de Dordtse Biesbosch. De Tongplaat en omgeving vormen voor dit paar een vaste stek, maar hun territorium strekt zich nog veel verder westwaarts uit. Regelmatig houdt dit paar zich ook op in de buurt van de Hellegatsplaten, tot aan Tiengemeten en de Korendijkse Slikken toe. Het lijkt er echter op dat de Tongplaat een vaste uitvalsbasis voor dit tweede paar vormt. Helaas staan er in de Dordtse Biesbosch niet veel grote bomen die geschikt lijken voor een enorm zeearendennest. Er zijn dan ook nog geen sporen van nestbouw vastgesteld, hoewel er wel baltsgedrag vertoond wordt. Opmerkelijk is wel dat het tweede paar de laatste tijd soms ook de rivier oversteekt naar de Deeneplaat, waar wel veel grote hoge populieren staan. Zo’n uitstapje naar de Deeneplaat kan echter op een grensconflict met het gevestigde paar rekenen. Onlangs werd vastgesteld dat het mannetje van het Brabantse paar vanaf de Vischplaat de indringers op de Deeneplaat nauwlettend in de gaten hield. Hij was daarbij zo op zijn concurrenten gefocust dat hij alle aandacht voor zijn omgeving uit het oog verloor en door een bootje, dat in het Gat van de Visschen voer,  tot op enkele meters gepasseerd kon worden zonder dat dit tot een reactie leidde.

Kennelijk is de Biesbosch net groot genoeg voor twee paren zeearenden, maar of het tweede paar al komend jaar tot broeden komt, is voorlopig nog gissen.

Zeearenden

 

2012.
By: Joomla Free Templates