Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Artikel Purperreigertrek over ons werkgebied

Archief

Geschreven door Sander Terlouw

Afgelopen maand is in het gerenomeerde Nederlandse vogeltijdschrift Limosa een artikel verschenen over de nazomertrek van Purperreigers uit het Groene Hart met daarin een grote bijdrage van onze eigen vogeltrek telpost de Dordtse Biesbosch.


Sinds een jaar of tien is bekend dat ten zuiden van het Groene Hart de nazomerwegtrek van Purperreigers goed te volgen is. Werd dit eerst op telpost de Gorzen in Ridderkerk vastgesteld, al snel bleek ook telpost de Dordtse Biesbosch een zeer goede plek om dit fenomeen te volgen.

In 2009-2011 is geprobeerd om met meerdere telposten ten zuiden van het Groene Hart deze wegtrek goed in beeld te brengen. Uit dit onderzoek blijkt dat de wegtrek van Purperreigers uit Nederland plaats vindt van half augustus tot eind september, met de grootste aantallen tussen eind augustus en half september. Deze wegtrek naar hun overwinteringsgebieden start de laatste uren voor zonsondergang en gaat tot in het donker door. In een dag of zeven vliegen de vogels helemaal naar hun overwinteringsgebied ten zuiden van de Sahara.

Het blijkt dat de vogels wachten op goede weersomstandigheden om te vertrekken. Doorslaggevend daarbij is wind uit een noordelijke richting (westnoordwest tot oostnoordoost). Bij langdurig ongunstige wind willen de vogels bij uitzondering ook met westenwind wegtrekken. De vogels vertrekken vanuit het foerageergebied en dus niet alleen vanuit de kolonies en volgen overwegend een zuidwestelijke koers. De reigers proberen actief elkaar op te zoeken om in groepen de trek aan te vatten (2 tot meer dan 45 vogels per groep). Samenvliegen met Blauwe reigers komt ook voor (14% van de gevallen). Het gehele artikel is hier te vinden.

Dat telpost de Dordtse Biesbosch een goede locatie is om deze wegtrek waar te nemen, blijkt wel uit het feit dat de landelijke top 3 van grootste aantallen op naam staat van onze telpost: 

31/8/2012   333 exemplaren   Telpost Dordtse Biesbosch

30/8/2011   304 exemplaren   Telpost Dordtse Biesbosch

26/8/2013   266 exemplaren   Telpost Dordtse Biesbosch

 

Voor dit jaar is het nog niet op, dus opletten de komende dagen, de laatste uren voor zonsondergang, met een windje uit noordelijke richtingen!

 

Foto: Bas Verhoeven - Purperreigers op trek - 26/8/2013

2012.
By: Joomla Free Templates