Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/vwgbiesb/public_html/plugins/system/gcalendar/gcalendar.php on line 61
Slaapplaatstelling ganzen

Archief

Geschreven door Super User

Grootscheepse slaapplaatstelling van ganzen in de Biesbosch een succes.

Ruim 41.000 slapende ganzen. Dit prachtige aantal werd geteld op zaterdagmorgen 1 december 2012 tijdens de eerste grootscheepse slaapplaatstelling van ganzen en zwanen in de Biesbosch. Leden van de vogelwerkgroep Biesbosch telden simultaan slapers in het hele Biesboschgebied. Een verslag van de prachtige telochtend.

Zo’n beetje iedere teller staat op zijn post. Of dat nu net ten noorden van de Sliedrechtse Biesbosch is of bij de Westhaven in de Dordtse Biesbosch, in totaal staan 17 mannen en 1 vrouw in de startblokken. De vraag is niet alleen óf er ganzen en zwanen van de slaapplaatsen gaan komen, maar ook in welke aantallen ze uitvliegen. De matige wind komt vanuit het zuidwesten en het voelt koud aan. De lucht is half bewolkt.

Paniek

07.45 uur.

De eerste ganzen vliegen her en der uit. In de Oostwaard is een groepje van 33 toendrarietganzen er als eerste bij. Ze vliegen vanuit de Moordplaat naar het oosten. Ondertussen ontstaat er paniek in polder Hardenhoek, waar een volwassen Zeearend de bijna 2.000 aanwezige slapers opjaagt. Daarvan is een groot deel Toendrarietgans. Aan de zuidkant,nabij Drimmelen, zien vijf tellers de eerste plukjes ganzen naar zuid vliegen. Noordelijker tikken Adri Clements en Christiaan Boer inmiddels kolganzen weg, die vanuit Kort- en Lang Ambacht de Alblasserwaard in vliegen.
8.00 uur. De piektijd. Teller Arie Kolders ziet honderden ganzen vanuit de Sliedrechtse Biesbosch naar de Noordwaard vertrekken en landen in de Noordwaard. Hij kan het maar net bijhouden. Het zijn vooral grauwe ganzen. In polder Maltha vertrekken 7 grote zilverreigers en 2 bruine kiekendieven. Dat zijn wel geen ganzen of zwanen, maar zeker het noteren waard. Inmiddels zijn er her en der wat kleine groepjes kleine zwanen te zien. Ze steken prachtig af in de oranje gloed van de opkomende zon.

Klapekster

08.15 uur.

Op de Tongplaat worden zo’n 3300 kolganzen gezien. Sander Terlouw meldt een Klapekster en een Ruigpootbuizerd vlakbij de Moerdijkbruggen. Mooie aanvullingen op de wat lagere aantallen in de uiterste zuidwesthoek van de Biesbosch. Tussen de Moerdijkbrug en Lage Zwaluwe blijken wel zo’n 8500 kokmeeuwen en 2400 stormmeeuwen te dobberen.08.45 uur. Het wordt al wat rustiger op de posten. De meeste ganzen zijn van hun slaapplaats verdwenen. Twee zeearenden flappen wat rond in de Louw Simonswaard. Aan de noordkant zijn inmiddels bijna 14.000 kolganzen geteld en wordt de telling afgesloten met een jonge Eider op de Merwede.

09.00 uur. 
De tellingen worden beëindigd. Sommige tellers gaan nog wat vogelen in het gebied. Dit levert nog een paar fraaie waarnemingen op. Rond half elf komen een paar tellers bijeen in het Biesboschmuseum aan de Hilweg. Bij de koffie wordt nog nagepraat. De conclusie is duidelijk: dit was een prachtige morgen met een telling die voor herhaling vatbaar is. Op 19 januari zal de tweede telling gehouden worden.

Resultaten

De resultaten leveren een mooi inzicht op. De Sliedrechtse Biesbosch, de Tongplaat, polder Hardenhoek en de Moordplaat blijken belangrijke slaapplaatsen te zijn. Vanuit de Biesbosch vliegen ganzen ’s ochtends allerlei windrichtingen op. Binnen de Biesbosch is de Noordwaard de favoriete foerageerplaats.In totaal werden er in de hele Biesbosch 41.088 ganzen gezien. De Kolgans was met 24.899 goed voor meer dan de helft. Daarop volgt de Grauwe gans met 11.286,de Toedrarietgans met 1480 en de Brandgans met 1315. Ongedetermineerd bleven 2108 ganzen. Er werden 56 Kleine zwanen gezien, waarvan 45 aan de Sliedrechtse kant.

2012.
By: Joomla Free Templates